Grup NOU de terapie în Arad - STRES, ANXIETATE, BURNOUT
Despre ANXIETATE și simptomele sale
Numeroase persoane, atât femei cât și bărbați, se confruntă de-a lungul vieții lor cu anxietatea – o frică foarte intensă și nejustificată de un pericol adevărat. Această frică este asociată unor gânduri repetitive de îngrijorare care amplifică stresul, incapacitând persoana în cauză să facă unele lucruri pe care în mod natural le-ar face fără dificultate – să doarmă noaptea, să stea singură, să meargă în spații publice, să intre în contact cu anumite persoane sau situații.
Odată instalată anxietatea multe persoane resimt oboseală, probleme de concentrare, irascibilitate, depresie, lipsa plăcerii pentru diverse activități care înainte le făceau plăcere și au diverse gânduri negative care cresc mai mult anxietatea, formând un cerc vicios – că vor muri, înnebuni, leșina, vor face un atac de cord sau atac cerebral, vor face o anumită boală etc. O îngrijorare frecventă care la rândul ei crește anxietatea este chiar cea legată de posibilitatea de a avea un (nou) atac de panică.
Anxietatea vine adesea „la pachet” cu atacurile de panică ce includ o serie de simptome fiziologice, pe lângă cele psihologice: transpirație, tremurături, puls accelerat, dureri în piept, greață, dureri de burtă, senzații de sufocare, nod în gât, amețeli, amorțeală, frisoane sau puseuri de căldura, leșin. Nu este necesar însă să avem toate aceste simptome pentru a spune că avem un atac de panică, sunt suficiente câteva dintre ele, însoțite de o frică puternică, incapacitantă.
STRESUL are la bază un fond anxios, iar persoanele anxioase ajung adeseori în BURNOUT deoarece se epuizează încercând să controleze mediul din jurul lor și fiind adesea perfecționiste, motiv pentru care am cuplat cele 3 tematici în cadrula celuiași grup.
Tratamentul anxietății
Deși multe persoane care au probleme de anxietate obișnuiesc să meargă la o mulțime de medici pentru a găsi o problemă fiziologică ce ar putea să le fi determinat simptomele, de cele mai multe ori nu vor găsi deoarece bazele apariției anxietății sunt psihologice. Desigur, e important să fie făcute analize pentru a clarifica dacă problema are sau nu cauză organică, însă o dată ce rezultatele arată că nu, e necesar să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut și eventual a unui psihiatru (depinde cât de dese sunt atacurile de panică și cât de mult ne perturbă viața). Specific cazurilor cu anxietate este și faptul că multe persoane reiau analizele de la capăt și nu accepta posibilitatea ca problema să fie psihologică, fiind convinși că fie medicii greșesc, fie nu au făcut încă analiza potrivită.
Odată recunoscută problema legată de anxietate și faptul că aceasta are un fond psihologic, persoanele care solicită ajutor de specialitate au șanse foarte bune să depășească aceste episoade și să își continue viața într-o mult mai bună stare psihică și fizică. Ajutorul de specialitate îl poate oferi un Psihoterapeut, iar în unele cazuri e benefic să se urmeze în paralel o perioadă și tratament medicamentos oferit de medicul Psihiatru. Tratamentul dat de medicul Psihiatru are rol calmant, de atenuare a simptomelor și este îndeosebi util în situațiile de criză care incapacitează persoana să aibă o viață normală. Totuși, aceste tratamente rareori remit complet simptomele și pe perioadă lungă de timp (iar unele persoane nu resimt îmbunătățiri semnificative), fiind necesară în paralel începerea unei psihoterapii care poate identifica bazele problemei și ajuta la vindecarea persoanei, în așa fel încât simptomele să nu revină după stoparea medicației sau la un timp după.
Terapia de grup ca formă de suport și tratament
Datorită numărului mare de persoane afectate de anxietate și considerând nevoia pe care fiecare dintre noi o avem de a primi suport în perioadele dificile, am inițiat în 2015 primul grup de terapie pentru aceștia. Având rezultate bune și observând chiar unele beneficii pe care terapia individuală nu le poate suplini, am continuat să organizez astfel de grupuri și în alți ani. Iată că a sosit momentul unui nou grup de terapie, de data aceasta mai larg, adresându-mă și persoanelor cu probleme conexe anxietății - stres și epuizare (burnout).
Terapia de grup este un program terapeutic care își propune să producă schimbări la nivelul individului pentru a reuși să depășească simptomele deranjante. Este o formă de tratament auxiliară psihoterapiei individuale, iar cele 2 nu se exclud, ci se completează. Totuși, deși este util, nu este obligatoriu ca persoanele care participă la grupul de terapie să urmeze sedințe de psihoterapie individuală sau invers.
Terapia de grup și-a demonstrat de-a lungul timpului eficacitatea în tratarea multor probleme de ordin psiho-emoțional, cum ar fi: anxietate, depresie, adicții, doliu, adaptare post divorț, probleme relaționale ș.a.
Informații despre grupul de terapie și suport organizat în Arad
Participanti: Grupul de terapie și suport este format din persoane care prezintă probleme similare, din spectrul anxietății
La intâlniri pot participa 5-6 persoane și este preferabil să fie aceleași de la începutul grupului până la sfârșit pentru a crea un spațiu de comunicare securizant.
Coordonator: Psiholog și Psihoterapeut sistemic de familie și cuplu Ioana Nemeti Pașca, cu competențe și specializare în Terapie de Grup, certificate de Institutul pentru Cuplu și Familie. Pentru detalii suplimentare accesați: http://psihoterapie.nemeti.info/despre-ioana-nemeti
Obiective:
- Întâlnirea unor persoane cu probleme similare
- Împărtășirea experiențelor și oferirea de suport reciproc în depășirea simptomelor
- Identificarea de soluții pentru a rezolva simptomele
- Scăderea nivelului de anxietate și stres
- Creșterea încrederii în sine și a capacității de a face față sarcinilor zilnice
- Dobândirea echilibrului emoțional
Număr de întâlniri: În funcție de nevoile grupului, numărul de întâlniri variază în mod uzual între 6 și 10, însă există posibilitatea de prelungire dacă membrii sunt de acord că în continuare întâlnirile le sunt benefice.
Durata întâlnirilor: 1.5 ore (90 minute)
Costul participării: 75 RON/persoană/întâlnire
Detalii înscriere: toate persoanele care doresc să se înscrie trebuie să participe la o sedință individuală de 1 oră cu psihoterapeutul pentru a evalua oportunitatea înscrierii în grup și potrivirii cu obiectivele acestuia. Costul acestei sedinte este 150 lei. Întâlnirea nu mai este necesară pentru persoanele care se află deja într-un proces de psihoterapie cu psihoterapeutul care coordonează grupul de terapie.
Contact: 0742 077 176; ioana@nemeti.info
Confidențialitate: toți participanții vor respecta confidențialitatea asupra celorlalți participanți la grup și informațiilor aflate despre aceștia.
Iată și feedback-ul unei doamne care a participat la unul dintre grupurile mele de terapie din trecut:
„La început am luat-o ca pe o provocare, aveam rețineri, dar acum mă bucur că am luat decizia de a participa. M-a ajutat mult în relațiile cu ceilalți, mă simt mai încrezătoare deoarece am realizat că nu sunt singura, am mai mult curaj să exprim ceea ce simt și să fiu autentică.” Lavinia
IMPORTANT! Dacă sunteți din alte zone și ați dori să participați la un grup ONLINE de terapie vă rog să mă contactați pentru a vedea dacă puteți lua parte la unul dintre grupurile pe care urmează să le organizez.
Vă aștept cu drag,
Psih. Ioana Nemeti Pașca