Ce este psihoterapia sistemica familiala si de cuplu?

Psihoterapia sistemica familiala a inceput sa se dezvolte, in Statele Unite ale Americii, in anii ’50. Originile sale s-au circumscris nu doar psihologiei, ci au exploatat si filoane din domeniul etologiei, al antropologiei, biologiei, sociologiei si din, nou aparuta pe atunci, cibernetica. Din informatii provenind de la aceste stiinte care incercau sa explice lumea complexa in care traim, dar si cu anumite experiente ale clinicienilor, s-a nascut ideea de a privi familia ca un sistem cu elemente componente ( membrii familiei) care interactioneaza intre ele dar si cu alte sisteme (scoala, serviciu, comunitate etc.)

Fie doar observatia empirica cum ca suferinta unei persoane se reflecta asupra fiecarui membru al familiei si asupra grupului familial ca atare si tot ar fi suficient sa ne punem intrebari despre familie ca sistem, despre interactiuni si interdependente intre membrii sistemului, un continuum de cauzalitate circulara, unde nu mai conteaza cand sau de la cine a inceput, ci doar ce se poate face atunci cand cineva se hotaraste sa schimbe ceea ce nu mai functioneaza, ceea ce provoaca insatisfactie, disconfort, suferinta.

Psihoterapia sistemica familiala si de cuplu este o modalitate de ajutare a oamenilor pentru a-si rezolva probleme individuale sau relationale. Abordarea sistemica este o perspectiva prin care dificultatile si problemele se vad in context, incluzand aici si relatiile cu persoanele semnificative din viata personala.

In mod frecvent, psihoterapia sistemica familiala se orienteaza mai mult spre relatii, iar terapeutii sprijina persoanele sa isi identifice resursele si solutiile care se potrivesc mai bine situatiei unice a fiecaruia.

In ce fel de probleme poate fi utila psihoterapia sistemica ?

Orice problema resimtita de familie poate face obiectul unei consultatii familiale. Problemele cu alura individuala, precum depresii, obsesii, atacuri de panica, fobii, prin impactul lor familial pot face si ele obiectul terapiei sistemice. In acest caz, prin consultatiile familiale , alti membri ai familiei sunt ajutati sa inteleaga pacientul identificat si pot afla cum sa faca fata situatiei si cum sa il ajute.

Psihoterapia sistemica familiala este foarte recomandata pentru a face fata si dificultatilor din perioada de adolescenta: tulburari de comportament, tulburari ale conduitei alimentare, tentative suicidare, conduite adictive etc..

Oamenii vin cu probleme diverse la psihoterapia sistemica familiala: individuale (dificultati ale copiilor, tulburari emotionale, sentimente de insingurare, imbolnaviri repetate sau frecvente recaderi ale unor boli cronice precum astm, diabet, psoriazis, alergii etc.), de cuplu (nemultumire maritala, dificultati sexuale s.a.), de relationare parinti - copii (conflicte, dispute), vin pentru ca vor sa isi rezolve o problema, ori sa depaseasca o dificultate, ori vor sa isi imbunatateasca relatiile. In momentul in care mentionam probleme si dificultati, ne referim la conflicte, la comunicare dificila sau disfunctionala, la trecerea prin consecintele unor evenimente majore (deces, divort, terminarea facultatii, pierderi de orice fel, nasterea unui copil…) care aduc o schimbare, o neliniste. Psihoterapia sistemica poate fi utila si ca adjuvant in depasirea stresului si evenimentelor negative , stres si evenimente legate de maladii cronice, de tulburari psihiatrice, de consumul excesiv de alcool, de violenta domestica etc.

Puteti considera ca psihoterapia sistemica este o resursa in aproape orice problema.

Sursa: www.icf-iasi.ro

Cum se deruleaza sedintele?

Durata sedintelor este de 50-60 min pentru sedintele individuale (psihoterapie si consiliere individuala, dezvoltare personala) si 80-90 min pentru sedintele la care participa mai multe persoane (consiliere si psihoterapie de cuplu sau de familie). Frecventa este de obicei saptamanala, dar se poate si o data la doua saptamani sau mai rar. Durata si frecventa sedintelor pot varia de la situatie la situatie si se stabilesc de catre terapeut si clienti impreuna.

Confidentialitate

Toate serviciile oferite sunt confidentiale si private.


Sufletul stie intotdeauna cum sa se vindece. Provocarea este sa reduci mintea la tacere - Caroline Myss

Contact si Programari

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pașca
Telefon +4 0742 077 176
E-mail
Adresa Arad, Calea Iuliu Maniu, Nr. 2-10, Sc. D, Ap. 1-2