Grup de dezvoltare personala pentru adolescenti, in Arad


Daca ai un adolescent in casa, stii deja cat de imprevizibila poate fi varsta aceasta si relatia cu copilul tau.

Daca esti un adolescent inca (sau iti mai amintesti cand ai fost), stii ca e o varsta a schimbarilor, o varsta in care auzi de la cei din jur „nu te mai recunosc”, „de ce te comporti asa cu mine?”, „tu erai altfel inainte (cu sensul de mai bun, de obicei)”, „nu ma mai asculti” si multe altele. Iar tu te-ai auzit spunand (sau macar gandind) „lasa-ma in pace”, „nu ma mai bate atata la cap”, „oricum fac cum vreau eu”, „abia astept sa mai cresc si sa nu mai trebuiasca sa ascult de nimeni”, „nu ma intelegi niciodata” etc.

Fiind in cautarea propriei identitati, aceste schimbari sunt firesti, normale, naturale. De acum, copilul nu mai este cel pe care il stiau parintii sai. Adolescentul cauta sa descopere care e stilul lui, sa-si defineasca propria personalitate (ceea ce implica adesea respingerea cererilor parintilor legate de cum „ar trebui” sa fie el), analizeaza cum e el in comparatie cu ceilalti adolescenti, ce l-ar putea face mai special, diferit (de majoriatea oamenilor) si apreciat (de colegi, gasca si alte persoane pe care le gaseste interesante).  Se afla de asemenea in perioada  in care construieste usor-usor temelia pentru restul vietii sale, si se confrunta cu temeri, frustrari, tristete, rusine si cu vise, sperante, cautarea independentei.

Chiar daca nu toti copiii se schimba dramatic si brusc, fiecare trece prin o astfel de etapa la o anumita varsta, de obicei aflata in intervalul 11-17 ani, la o intensitate mai mare sau mai mica. Ce e bine sa stim este ca ii putem ajuta sa fie o perioada mai usoara pentru ei, cu mai putine frustrari si mai multa incredere in ei insisi. Astfel se va imbunatati si relatia adolescent-parinte.

Grupul de dezvoltare personala dedicat adolescentilor vine ca suport in aceasta perioada a cautarilor si schimbarilor si isi propune sa ii ajute pe acestia in procesul autocunoasterii, cresterii increderii in propria persoana si dezvoltarii de abilitati interpersonale.

Cateva abilitati, cunostinte si atribute importante de dobandit in adolescenta:
  • Autocunoastere
  • Comunicarea eficienta cu ceilalti
  • Gestionarea sanatoasa a emotiilor si stresului
  • Incredere in sine
  • Independenta
  • Asertivitatea
  • Gestionarea conflictelor
  • Asumarea responsabilitatilor varstei si pregatirea pentru etapa urmatoare
Aceste teme, si altele, vor fi abordate si dezvoltate in cadrul grupurilor de dezvoltare personala pentru adolescenti. Se vor constitui 2 grupe, in functie de varsta:
  1. Pentru adolescenti cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani
  2. Pentru adolescenti in prag de maturitate, de 17-19 ani
Iar adolescentii-adulti, aflati in adolescenta tarzie (pana la 24-25 ani, cand in sfarsit putem spune ca s-a incheiat acest capitol  din viata :) ) sunt invitati alaturi de adulti trecuti de aceasta varsta, intr-un alt grup de dezvoltare personala cu privire la care voi reveni cu informatii.

Imi face mare placere sa lucrez cu adolescentii, sa ii vad cum cresc si infloresc, cat de repede invata si cat sunt de deschisi spre dezvoltarea lor personala. Pentru ca ei sunt flexibili, sinceri si adesea mai dispusi sa invete decat adultii, atata vreme cat noi suntem dispusi sa ii ascultam, intelegem si insotim in acest proces intr-un mod suportiv.

Detalii organizatorice

Frecventa si momentul intalnirilor: Prima intalnire va fi programata in functie de disponibilitatea celor care doresc sa participe. Cel mai probabil prima intalnire va avea loc in luna iulie 2015. Ulterior, stabilim la fiecare intalnire cand are loc urmatoarea, astfel incat sa poata participa mereu toti adolescentii inscrisi. Frecventa ideala a intalnirilor este la o saptamana.
Coordonator grup: Nu de mult adolescenta, acum Psiholog, Psihoterapeut sistemic si Trainer Ioana Nemeti-Pasca. Pentru detalii suplimentare accesati: http://psihoterapie.nemeti.info/despre-ioana-nemeti
Numar de intalniri: 8
Numar de participanti: 4-6. Participantii vor fi aceiasi pe parcursul tuturor celor 8 intalniri, pentru a avea eficienta maxima. Asadar, cei care doresc sa se inscrie e important sa o faca de la inceput si sa isi asume participarea la toate intalnirile.
Durata intalnirilor: 1,5-2 ore, in functie de numarul de participanti
Costul participarii: 30 RON/adolescent/intalnire.
Locatie: Arad, Bv. Iuliu Maniu Nr. 2-10, Sc. D, Ap.1-2, in cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Nemeti Ioana
Contact pentru inscrieri si intrebari: 0742 077 176; ioana@nemeti.info

Contact si Programari

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pașca

+4 0742 077 176