Psihosomatica sexuala. Ce mesaje ne transmit bolile sexuale feminine?

Alina si Alex.
S-au indragostit, s-au casatorit,  au avut si un copil. Totul in 10 ani de zile. Dar intimitatea lor este umbrita de candida ei. O candida incapatanata, ce revine din nou si din nou. Cronica spun medicii, ridicand din umeri.  

Andreea si Marius.
Se iubesc. Si isi doresc ca aceasta iubire sa se reflecteze si in intimitatea lor. Dar acolo exista usturime. Andreea simte durere. Si nu intelege de ce, vazand cat il iubeste pe Marius. Ajunge sa-si urasca corpul. Ginecologul spune ca e sanatoasa, ca nu are nimic.  

Oana si Alin.
Casatoriti de 15 ani. S-au iubit mult. Acum e o perioada grea. Oana are cancer la san. Chemio si radio. Feminilitatea ei se scurge in afara vazand cu ochii. Intimitatea dintre ei, acele emotii ce ar putea da forta cuplului, a murit!  

De ce aceste "boli" nu se vindeca? De ce deseori medicina se simte neputincioasa?  

Termenul "psihosomatica" vine din greaca psyche - sufletul + soma - corp şi este folosit pentru a se referi la boala fizică, provocată de anumite cauze psihologice. Potrivit statisticilor de la 42 până la 60% din totalul pacienţilor care vizitează cabinetele medicilor somatici se referă la grupul psihosomatic. Principiul de bază, în cadrul unor astfel de cazuri constă în indivizibilitatea laturei fizice şi a laturei mentale. Chiar şi Platon a declarat: "În cazul în care întregul se simte rău, partea sa componentă nu poate fi sănătoasă." Organismul reacţionează la experienţa emoţională: se comprimă,  şi expune blocuri.  

Bolile  psihosomatice sunt de obicei rezultate a două motive: а) reacţia la stres, şi b) conflict între motive. Simptomul este întotdeauna un paradox: pe de o parte este o modalitate de a satisface nevoia, pe de altă parte - o oportunitate de a o bloca. Boala poate fi privită ca o metaforă: ce vrea să-i spună omului simptomul lui? Care sunt beneficiile obţinute din boala? Adesea, simptomul este un beneficiu pentru pacient în atingerea anumitor scopuri, care de obicei sunt inconştiente.   Einstein spunea ca nu te poti astepta la rezultate diferite facand aceleasi actiuni. Acest mini curs isi doreste sa adopte o perspectiva diferita!

Si daca functioneaza?....


ORGANIZATORI: CUI SE ADRESEAZA: oricarei persoane, femeie sau barbat, care doreste sa inteleaga relatia dintre bolile sistemului reproductiv feminin si contextul psihologic care participa la dezvoltarea si mentinerea lor. Ne adresam si salutam de asemenea prezenta psihologilor, medicilor sau studentilor din aceste domenii.

UNDE: in cadrul cabinetului de psihoterapie din Arad al Psih. Ioana Nemeti-Pasca: Calea Iuliu Maniu Nr.2-10, Sc.D, Ap.1-2. Pentru harta accesati: http://psihoterapie.nemeti.info/contact/programari

CAND: 28 noiembrie, vineri, in intervalul 18-20

COST PARTICIPARE: 60 lei/persoana

FORMA ORGANIZARE: grup de maxim 8 persoane. Pentru cei care se inscriu dupa formarea grupului de 8 vom stabili o noua intalnire pe aceeasi tema la o data ulterioara

CONTACT INSCRIERI: Psih. Ioana Nemeti-Pasca: ioana@nemeti.info si 0742077176

Contact si Programari

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pașca

+4 0742 077 176