Despre anxietate si simptome

Numeroase persoane, atat femei cat si barbati, se confrunta de-a lungul vietii lor cu anxietatea – o frica foarte intensa si nejustificata de un pericol adevarat. Aceasta frica este asociata unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica stresul, incapacitand persoana in cauza sa faca unele lucruri pe care in mod natural le-ar face fara dificultate – sa doarma noaptea, sa stea singura, sa mearga in spatii publice (agorafobie), sa intre in contact cu anumite persoane sau situatii.
Odata instalata anxietatea multe persoane resimt oboseala, probleme de concentrare, irascibilitate, depresie, lipsa placerii pentru diverse activitati care inainte le faceau placere si au diverse ganduri negative care cresc mai mult anxietatea, formand un cerc vicios – ca vor muri, innebuni, lesina, vor face un atac de cord sau atac cerebral,  vor face o anumita boala etc. O ingrijorare frecventa care la randul ei creste anxietatea este chiar cea legata de posibilitatea de a avea un (nou) atac de panica.
Anxietatea vine adesea „la pachet” cu atacurile de panica ce includ o serie de simptome fiziologice, pe langa cele psihologice: transpiratie, tremuraturi, puls accelerat, dureri in piept, greata, dureri de burta, senzatii de sufocare, nod in gat, ameteli, amorteala, frisoane sau puseuri de caldura, lesin. Nu este necesar insa sa avem toate aceste simptome pentru a spune ca avem un atac de panica, sunt suficiente cateva dintre ele, insotite de o frica puternica, incapacitanta.

Tratamentul anxietatii

Desi multe persoane care au probleme de anxietate obisnuiesc sa mearga la o multime de medici pentru a gasi o problema fiziologica ce ar putea sa le fi determinat simptomele, de cele mai multe ori nu vor gasi deoarece bazele aparitiei anxietatii sunt psihologice. Desigur, e important sa fie facute analize pentru a clarifica daca problema are sau nu cauza organica, insa o data ce rezultatele arata ca nu, e necesar sa apelam la ajutorul unui psihoterapeut si eventual a unui psihiatru (depinde cat de dese sunt atacurile de panica si cat de mult ne perturba viata). Specific cazurilor cu anxietate este si faptul ca multe persoane reiau analizele de la capat, merg la o multime de medici si nu accepta posibilitatea ca problema sa fie psihologica, fiind convinsi ca fie medicii gresesc, fie nu au facut inca analiza potrivita.
Odata recunoscuta problema legata de anxietate si faptul ca aceasta are un fond psihologic, persoanele care solicita ajutor de specialitate au sanse foarte bune sa depaseasca aceste episoade si sa isi continue viata intr-o mult mai buna stare psihica si fizica. Ajutorul de specialitate il poate oferi un Psihoterapeut, iar in unele cazuri e benefic sa se urmeze in paralel o perioada si tratament medicamentos oferit de medicul Psihiatru. Tratamentul dat de medicul Psihiatru are rol calmant, de atenuare a simptomelor si este indeosebi util in situatiile de criza care incapaciteaza persoana sa aiba o viata normala. Totusi, aceste tratamente rareori remit complet simptomele si pe perioada lunga de timp (iar unele persoane nu resimt imbunatatiri semnificative), fiind necesara in paralel inceperea unei psihoterapii care poate identifica bazele problemei si ajuta la vindecarea persoanei, in asa fel incat simptomele sa nu revina dupa stoparea medicatiei sau la un timp dupa.

Terapia de grup ca forma de suport si tratament

Terapia de grup este un program terapeutic care isi propune sa produca schimbari la nivelul individului pentru a reusi sa depaseasca simptomele deranjante. Este o forma de tratament auxiliara psihoterapiei individuale, iar cele 2 nu se exclud, ci se completeaza. Totusi, desi este util, nu este obligatoriu ca persoanele care participa la grupul de terapie sa urmeze sedinte de psihoterapie individuala sau invers.
Terapia de grup si-a demonstrat de-a lungul timpului eficacitatea in tratarea multor probleme de ordin psiho-emotional, cum ar fi: anxietate, depresie, adictii, doliu, adaptare post divort, probleme relationale s.a. Grupul de persoane participante este insotit si coordonat de un Psihoterapeut cu competente in Terapie de Grup.

Informatii despre grupul de terapie si suport organizat in Arad

Participanti: Grupul de terapie si suport este format din persoane care prezinta probleme similare, din spectrul anxietatii, si care participa impreuna la intalniri de grup saptamanale. La intalniri pot participa 3-6 persoane si este preferabil sa fie aceleasi de la inceputul grupului pana la sfarsit pentru a crea un spatiu de comunicare securizant.
Psihoterapeut: Psiholog si Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu Ioana Nemeti-Pasca, cu competente si specializare in Terapie de Grup, certificate de Institutul pentru Cuplu si Familie. Pentru detalii suplimentare accesati: http://psihoterapie.nemeti.info/despre-ioana-nemeti
Obiective:
  • Intalnirea unor persoane cu probleme similare
  • Impartasirea experientelor si oferirea de suport reciproc in depasirea anxietatii
  • Identificarea de solutii pentru a rezolva simptomele
  • Scaderea nivelului de anxietate si a riscului (re)aparitiei atacurilor de panica
  • Cresterea increderii in sine si a capacitatii de face fata sarcinilor zilnice
  • Dobandirea echilibrului emotional
Frecventa si momentul intalnirilor: Saptamanala, iar prima intalnire va fi programata in functie de disponibilitatea celor care doresc sa participe (in mod uzual dupa-masa sau sambata).

Numar de intalniri: In functie de nevoile grupului, numarul de intalniri variaza in mod uzual intre 6 si 10, insa exista posibilitatea de prelungire daca membrii sunt de acord ca in continuare intalnirile le sunt benefice.

Durata intalnirilor: 1.5-2 ore, in functie de numarul de participanti

Costul participarii: 35 RON/persoana/intalnire

Detalii inscriere: toate persoanele care doresc sa se inscrie trebuie sa participe la o sedinta individuala de 1 ora cu psihoterapeutul pentru a evalua oportunitatea inscrierii in grup si potrivirii cu obiectivele acestuia. Costul acestei sedinte este 70 lei. Intalnirea nu mai este necesara pentru persoanele care se afla deja intr-un proces de psihoterapie cu psihoterapeutul care coordoneaza grupul de terapie (Ioana Nemeti-Pasca).

Contact: 0742 077 176; ioana@nemeti.info
 
"Cand ajungi la capatul lumii pe care o ai si pasesti in intunericul necunoscut, trebuie sa crezi ca unul din doua lucruri se va intampla ... va fi ceva solid pe care sa calci sau vei fi invatat cum sa zbori." - Patrick Overto

Contact si Programari

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pașca

+4 0742 077 176