Cum educam stima de sine, crestem performantele si capacitatea de rezolvare a problemelor?

Rezultate cercetare asupra stimei de sine, stilului atributional si stilului de coping

In urma cu cativa ani am realizat un studiu la Universitatea de Vest din Timisoara pentru a evidentia legatura dintre stima de sine si locul controlului(LOC)/stilul atributional/explicativ, notiuni cu sens similar prin care in psihologie definim modul in care o persoana atribuie cauza esecului sau succesului personal sau al celorlalti. Fiecare persoana are un stil predominant – intern sau extern. Suntem deci internalisti sau externalisti :)

Cum stii ca esti internalist?

Daca atunci cand ai un succes – la scoala, profesional, in relatiile cu alte persoane s.a., atribui acest succes unor caracteristici care tin de tine – ai studiat suficient, ai muncit mult, ai competente bune sau talent intr-un domeniu, esti carismatic etc.
De asemenea, atunci cand ai un esesc, ti-l atribui – spui ca nu ai studiat suficient, nu ai muncit destul, nu ai competenta in domeniu etc.
  • Te recunosti? Esti internalist/ ai un LOC intern!
 
Cum stii ca esti externalist?

Daca atunci cand ai un succes il atribui – indulgentei profesorilor, sefului nepretentios, sansei, norocului, ajutorului divin etc.
De asemenea, daca ai un esec il atribui – guvernului, sistemului de scolarizare, ghinionului, sortii, sotului/sotiei, mamei/tatalui etc.
  • Te recunosti? Esti externalist/ ai un LOC extern!
 
Desigur, fiecare combinam intr-o masura sau alta atribuirile interne cu cele externe, insa fiecare are un stil predominant. Daca nu ai reusit deja sa il identifici pe al tau, sunt teste psihologice cu ajutorul carora il poti afla usor :)

 
Ce am descoperit in urma cercetarii desfasurate?

Am descoperit ca exista o legatura (corelatie) intre stima de sine, locul controlului si stilul de coping (modul in care actionam cand avem o problema). Corelatia a indicat ca acele persoane care au o stima de sine crescuta sunt predominant internaliste si au un stil de coping activ (cand au o problema iau masuri in mod activ, nu asteapta pasiv sa se schimbe ceva). Acestea sunt de asemenea persoanele care au performante mai bune in activitatile intreprinse.

Rezultatele acestui studiu si al altora similare sugereaza ca stima de sine poate fi influentata de modul in care atribuim succesul sau esecul personal. Cu cat invatam sa ne atribuim noua mai mult atat succesul cat si esecul, cu atat avem sanse sa crestem stima de sine, pentru ca realizam ca lucrurile sunt in controlul nostru si nu depindem de sansa, exterior, noroc. Astfel ne ambitionam si obtinem mai mult succes. Iar faptul ca stima de sine este in stransa legatura cu calitatea vietii este deja un fapt foarte cunoscut.

Cum putem folosi aceste rezultate in viata personala?

Atunci cand ne auzim spunand ca am avut ghinion sau noroc, ca nu am trecut un examen pentru ca profesorul este prea strict sau ca relatia noastra nu functioneaza si ca sotul/sotia este de vina (gandim externalist), am putea sa ne luam cateva minute sa ne gandim cum am contribuit noi la acea situatie. In timp vom deprinde un loc al controlului intern si impactul in viata noastra va fi cu siguranta unul pozitiv.

Cand copilul nostru vine cu o nota mare/mica de la scoala, sa urmarim ce tip de motive gaseste pentru asta – interne sau externe? Si sa-l invatam sa descopere contributia lui la situatie si sa isi asume cat mai mult din succesul/esecul obtinut in general. Si sa nu uitam ca a invatat acest stil de atribuire de la parintii lui. Stilul atributional este educat, nu innascut. La fel si stima de sine si stilul de coping.

Si daca suntem parinti si primul gand cand copilul are un esec e – „sistemul de invatamant din Romania nu e bun” sau „daca tatal/mama lui s-ar ocupa mai mult de el” s.a.m.d., sa ne punem intrebarea – „dar eu, ce contributie am ca parinte la aceasta situatie?”
 
Mult succes!
 
P.S. Pentru a citi articolul stiintific in intregime (in limba engleza) si datele statistice care sustin aceste rezultate puteti accesa acest link de unde poate fi downloadat: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042812000845

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pasca
 

Contact si Programari

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti-Pașca

+4 0742 077 176